Camí de ronda GR 92: De l’Ametlla a l’Ampolla

Índex (clica al títol per accés directe):

Introducció

Un dels imprescindibles quan visitem el Perelló, en qualsevol de les estacions de l’any, és recórrer els seus 7 km. de la costa amb platges i cales, a través del GR 92, el camí de ronda català en el tram que va des de l’Ametlla de Mar fins a l’Ampolla.

L’etapa 29 del GR 92 (segons l’Agència Catalana de Turisme) ens porta des de l’Ametlla de Mar fins a l’Ampolla, o a l’inrevés, passant per la costa del municipi del Perelló. Si fem els seus 17 km en sentit sud, comencem a l’Ametlla de Mar, població marinera coneguda per les seves cales i la tonyina vermella, i seguim la línia de mar entre boscos de pins, espais naturals protegits, cales verges i penya-segats, molt allunyats d’aglomeracions turístiques, per arribar a l’Ampolla, anomenada la porta d’entrada al delta de l’Ebre.

Es tracta d’un camí llarg i de dificultat moderada si el fem tot sencer. Està calculat en quasi 7 hores, només d’anada, amb la idea de tornar a l’Ametlla amb tren des de l’Ampolla, un cop arribats al final de la ruta.  Durant el recorregut anirem trobant estones de ruta més fàcil i pla, així com una sèrie de pujades i baixades més tècniques i escarpades, amb graons de pedra o passos estrets entre arbres i roques, sobretot a la part central. D’aquí que estigui batejat com a “dificultat moderada”.

Ara bé, no cal fer tota la ruta del GR l’Ametlla a l’Ampolla d’una sola tirada! Hi ha molts accessos durant el recorregut, i per tant, segons les ganes, energies, o el temps disponible, podem fer només alguns dels trams, i en diferents moments. I gaudirem igual de paisatges espectaculars.

Per exemple:

  • A la part del Perelló, podem deixar el cotxe a la platja de Santa Llúcia, i fer un passeig pel camí de ronda fins a la platja de Perales, límit del municipi abans d’entrar a l’Ampolla.
  • Igual des de la platja de l’Àliga fins a l’Illot. Deixem el cotxe abans del pont (per no rebre multes), i caminem cap a la dreta. Una mini-pujada, després pla, i més enllà unes escales que ens porten a un paradís; a la platja de l’Illot, per descobrir l’illa i gaudir d’aigües transparents.
  • O, més llarg, podem fer des de la platja de les Avellanes a l’Ampolla, fins a la platja de Cap Roig. Trajecte fàcil en plena natura i passant per platges verges i cales, com la Cala Maria, molt poc coneguda. O punts alts, com el Cap de Cap Roig i gaudir de les vistes.
Punts d’interès del GR 92 Ametlla de Mar – Ampolla

Clica a cadascun dels punts per veure’n una petita descripció.

Punt de rutaTipusPlatjaAmb serveis (comprovar fora temporada estiu)Amb accés directe des de fora ruta
1.- L’Ametlla de MarUrbà –
2.- Port de l’Ametlla de MarUrbà –
3.- Cala Pepo (Caleta de Joanet)Semi-urbàSorra i plataforma formigó
4.- Cala Bon CaponetSemi-urbàSorra i pedra
5.- Port de l’Estany o Port de l’estany gras. Platja de l’EstanyUrbanitzacióSorra i pedra
6.- BúnquerVergeBosc i matollsNo
7.- Platja del port OlivetVergePedra-còdolsNo
8.- Cala Santes Creus i cap de Santes CreusVergePedra-còdolsNo
9.- Cala LlenyaVergeSorra i pedraNo
10.- Cala FigueraVergePedra-còdolsNoNo
11.- Platja de l’Estany PodritVergePedra-còdolsNo
12.- Punta de l’Àliga, búnquer i niu de metralladoraUrbanitzacióPedra-còdolsNo
13.- L’IllotVergePedra-còdolsNoNo
14.- Platja Pont de l’ÀliaVergePedra-còdolsNo
15.- Cala MorosVergeSorra i pedraNo
16.- Cala Racó de Garretes i Cala l’Adolç del MeVergeRoquesNoNo
17.- Cala de Llosar del MeVergePedra-còdolsNoNo
18.- Els BufadorsVergeRoquesNoNo
19.- Platja de Santa LlúciaUrbanitzacióPedra-còdols
20.- Platja Morro de GosUrbanitzacióPedra-còdols
21.- Cala la BuenaUrbanitzacióPedra-còdolsNo
22.- Platja PeralesUrbanitzacióSorra i pedra
23.- Platja de Cap Roig i Punta de PinyanaUrbanitzacióSorra
24.- Cala MariaVergeSorra i pedraNoNo
25.- Platja BaconeSemi-urbàPedra-còdolsNo
26.- Platja dels CapellansSemi-urbàPedra-còdolsNo
27.- Platja de les AvellanesUrbàSorra
28.- L’AmpollaUrbà 
Sobre el camí de ronda GR 92

El GR 92 és un dels llargs camins de Catalunya que es realitza a peu i que discorre tant a prop del mar com es possible, travessant el país de nord a sud, des de Cap de Creus fins a la serra del Montsià. Amb 583 quilòmetres de recorregut principal, el camí ressegueix tots els blaus del mar, s’endinsa en espais naturals del vessant mediterrani, i forma part del sender europeu E-10 (mar Bàltic-Mediterrani), enllaçant al nord amb França i al sud amb la Comunitat Valenciana.

S’anomenen GR els senders de gran recorregut, rutes de més de 50 km. que es realitzen en etapes i estan marcats amb els colors blanc i vermell. L’administrador de la ruta és la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Originàriament es van crear per connectar poblacions de pescadors i de costa, i durant la guerra es van utilitzar també per al contraban d’aliments. Actualment son espais de passeig i esplai en un entorn natural ben a tocar del mar.

Com a curiositat, Aquest sender porta com a nom el número 92 amb motiu i en commemoració de les olimpíades de l’any 1992 ja que, en principi, li corresponia un altre número.

Imatge de la web de FEEC Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya

Consells pràctics

Calçat adient i bastó de trekking o senderisme: bons acompanyants.

El GR 93 Ametlla-Ampolla combina trams de passeig plàcid, juntament a d’altres de dificultat moderada, estrets, amb pujades i baixades, i havent d’esquivar vegetació i roques: Recorda portar calçat adient. Si tens pensat fer una ruta llarga, un bastó de trekking o senderisme sempre és un bon acompanyant.

Aigua i algun refrigeri: No és zona de serveis accessibles.

Durant el recorregut hi ha diferents punts amb camins d’accés a zones urbanitzades i per arribar-hi en cotxe, però no sempre hi trobes comerços o bars, i hi ha trams llargs sense cap lloc de subministrament: Porta aigua i refrigeris.

En temporada d’estiu, no t’oblidis de portar sabatilles de platja o escarpins.

Unes sabates de platja per a sòls rocosos, de pedretes o còdols no pesen gens i són molt recomanables portar damunt durant la ruta pel camí de ronda. Sobretot, és clar, en temporada de calor, quan podem fer una parada en qualsevol de les cales i platges per les que passem. La gran majoria de les platges són una barreja de sorra i pedra, quan no directament rocosa, i portar protecció per caminar-hi és d’agrair per als peus.

Punts de la ruta

L’Ametlla de Mar

1 i 2.-

L’Ametlla de Mar i Port

L’Ametlla de Mar, coneguda també com “La Cala” – els  seus habitants no són “ametllencs” sinó “caleros/es”-, és una població costanera típicament pesquera situada al centre del Golf de Sant Jordi, amb 20 km de costa i platges de sorra fina i blanca més cap al nord i platges de roca més aïllades cap al sud.

Ha anat desenvolupant les activitats turístiques i és coneguda per la pesca i gastronomia de la tonyina vermella d’alta qualitat, o la urbanització de “Les 3 cales” on s’hi troben els vestigis del castell de Sant Jordi d’Alfama, i les seves platges de Sant Jordi, Cala Vidre i Cala Forn. A la urbanització de Calafat, sorgida on antigament hi va haver un taller per la construcció de vaixells de pesca, hi ha el conegut circuit de Calafat.

L’origen de població es deu al punt estratègic que ocupa i que servia fins al segle XX com a defensa de pirates, amb la construcció de torres de defensa. Va pertànyer al municipi del Perelló fins al 1891, moment en que se’n va segregar.

Port de l’Ametlla de Mar: Port tradicionalment pesquer que combina dàrsena pesquera, amb 61 vaixells (2022), i moll esportiu o nàutic (344 amarradors). Allotja la Confraria de Pescadors de Sant Pere, on cada tarda de dia feiner s’hi celebra la subhasta de peix, i disposa de llotja, casetes de pesca, fàbrica de gel, assecador de xarxes i magatzem, serveis que es complementen amb gasolinera, grua, i club nàutic amb restaurant, entre d’altres.

3.-

Cala Pepo (Caleta de Joanet)

Cala Pepo, també coneguda com Caleta de Joanet, és una petita cala que trobem després de l’espigó del Club Nàutic de l’Ametlla de Mar. Hi accedim per unes escales que es troben a la llotja nova, prop del Club Nàutic, i descendim per una rampa de formigó per botar embarcacions, fins al nivell del mar, per després tornar a pujar per unes escales per seguir el camí.

Tot i estar situada al costat del nucli urbà i comptar amb diversos serveis  d’aparcament, bars-restaurants, senyalització, dutxes i lavabos, i rampes d’accés per a persones amb mobilitat reduïda, és una cala tranquil·la, amb poca ocupació i està envoltada de vegetació mediterrània.

Imatge de la web terresdelebre de la Diputació de Tarragona

4.-

Cala Bon Caponet

La platja Bon Capó, situada a només 500 metres del municipi de l’Ametlla de Mar, a la Urbanització Roques Daurades, és petita i acollidora i de sorra fina, i es separa de la Cala Bon Caponet per un barranc transitable. Entre la cala de Bon Capó i la platja de l’Estany, passarem per La Almendrita, amb una platja llarga que queda just davant de l’Hotel de l’Ametlla Mar a la urbanització de Roques Daurades.  

Imatge de la web terresdelebre de la Diputació de Tarragona

Imatge de la web terresdelebre de la Diputació de Tarragona

5.-

Port de l’Estany o Port de l’estany gras. Platja de l’Estany

El Port i platja de l’Estany o del Port de l’Estany Gras, és un antic port natural de pescadors (encara conserva un petit far) fins que cap al 1920 es va construir el port actual, més proper al nucli de l’Ametlla. De sorra fina i grava, la platja compta amb guingueta a l’estiu, així com bars i restaurants a la vora, i destaca pel valor ecològic amb vegetació autòctona i una fons marí preuat per al submarinisme.

 

Imatge de la web terresdelebre de la Diputació de Tarragona

Vista Google Maps

Quan arribem a la punta final de la platja de l’Estany – a la cantonada de la darrera finca urbanitzada – veurem que podem seguir recte pel sender més a la vora del mar, estret i envoltat de matolls, o bé podem anar a la dreta per un camí mig sorrós i ample que passa pel mig d’un bosc. En ambdós casos passarem per les restes del búnquer que està essent restaurat, i arribarem a la platja de port Olivet.

6.-

Búnquer

Passada la platja de l’Estany ens trobem amb un búnquer d’artilleria construït durant la Guerra Civil Espanyola, segurament com a protecció davant d’un possible desembarcament des de Mallorca, que estava en poder del bàndol dels nacionals. Encara que mai no es va produir aquest desembarcament, compta amb una bateria de tres canons, passadissos i sales comunicats entre si, permetent arrecerar tant el material com les dotacions d’artilleria.

La Bateria de Costa de l’Ametlla de Mar, popularment coneguda com Les Fortificacions, s’emmarcava dins de la fortificació del litoral català durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), per part de la Generalitat de Catalunya i la II República Espanyola. La ubicació d’aquest complex militar ve donada per la seva situació privilegiada dominant tot el Golf de Sant Jordi. El 13 de gener de 1939 quan l’exèrcit franquista va ocupar l’Ametlla de Mar va desmantellar l’armament republicà, encara que des de finals de l’any 1937 la Bateria de Costa Les fortificacions ja estaven en desús.

7.-

Platja del port Olivet

La platja del port Olivet és una cala situada al nord del cap de Santes Creus, de 65 metres de llarg, que combina sorra fina amb petites roques i està rodejada de pins i matolls. S’hi pot arribar amb cotxe, però per la resta, és una platja verge sense serveis.

Imatge de la web terresdelebre de la Diputació de Tarragona

8.-

Cala Santes Creus i cap de Santes Creus

Platja Santes Creus situada al cor del Cap de Creus, a uns 2 km al sud de l’Ametlla de Mar, és una cala verge de còdols i roca enclavada a l’Espai d´Interès Natural (PEIN) del Cap de Santes Creus, d’un alt interès ecològic i que protegeix una llacuna natural. Forma una llengua de pedres de cantó rodat d’uns 130m de llargada 25m d’amplada, de difícil accés i aïllada del nucli urbà.

Imatge de la web terresdelebre de la Diputació de Tarragona

9.-

Cala Llenya

Cala Llenya, també coneguda com Platja de l’Ampolla, és una de les cales més boniques, salvatge i verge i de pedres, i rodejada de pinars. A banda de passar-hi pel GR 92, també s’hi pot accedir amb cotxe, en un trencall de l’antiga carretera de l’Ampolla a l’Ametlla, i tot i estar al costat del càmping, no acostuma a estar massificada.

Google Maps Cay Hasselmann

Imatge Wikiloc

10.-

Cala Figuera

Cala Figuera és una platgeta o caleta menuda i verge amb sortints de roca, molt apreciada.  

Imatge Wikiloc

11.-

Platja de l’Estany Podrit

La platja de l’Estany Podrit és igualment verge i rodejada de pinars, i s’hi pot arribar amb cotxe, deixant-lo en un espai de pàrquing i baixant a peu per un petit camí-rampa sense asfaltar. Amb uns 60 metres de llarg i 25 d’ample, no acostuma a tenir massa ocupació, inclús a l’estiu.

12.-

Punta de l’Àliga, búnquer i niu de metralladora

Arribem a la punta de l’Àliga, on hi ha una urbanització del mateix nom i fa de frontera entre els municipis de l’Ametlla de Mar i el Perelló. A la punta s’hi conserva una torre que és una construcció de guaita edificada l’any 1598, convertida ara en un mirador, i a continuació hi trobarem un búnquer i nius de metralladora del 1938.

Imatge Wikiloc

Imatge Wikiloc

13.-

L’Illot

Cala de l’Illot, com diu el nom, és una petita illa davant una petita platja mig de sorra, mig de còdols d’aigües transparents, que gaudeix de la consideració d’una de les millors cales del sud de Catalunya i de les Terres de l’Ebre per la seva bellesa i el seu entorn natural i verge.

El Perelló

14.-

Platja Pont de l’Àlia

La platja Pont de l’Àlia forma ja part del municipi del Perelló i és una platja llarga i de pedres sense urbanitzar. S’hi pot arribar en cotxe, que s’ha d’aparcar abans del pont del tren, i des d’allà s’accedeix a l’Illot, que només s’hi arriba caminant seguint el GR 92.

15.-

Cala Moros

Cala Moros és una de les platges paradisíaques de les Terres de l’Ebre, tranquil·la, aïllada, verge i de sorra fina daurada i petits còdols i aigües cristal·lines. D’uns 70 metres de llarg per 6 d’ample, s’hi pot accedir amb cotxe, bici o caminant. És a dos quilòmetres de la Torre dels Moros, una edificació de guaita de l’època visigòtica que esdevé una talaia privilegiada del Delta de l’Ebre, i d’aquí el seu nom.

16.-

Cala Racó de Garretes i Cala l’Adolç del Me

El Racó de Garretes, és una petita cala de roca sense serveis i rodejada d’una zona boscosa on només hi arribem a peu per la ruta del GR 92. El mateix passa amb la Cala L’Adolç del Me, menuda i rocosa.

Imatge Google Maps

17.-

Cala de Llosar del Me

Cala de Llosar del Me, també coneguda com El Llosar del Caballé, al Perelló, és una petita platja rocosa envoltada de vegetació i molt tranquil·la, allunyada de qualsevol nucli urbà. Com a curiositat, fins l’estiu de 2023 hi havia dos casetes / embarcadors molt fotogènics, que han estat recentment enderrocats (2024).

Imatge Wikiloc

18.-

Els Bufadors

La platja Els Bufadors, no és ben bé una platja a l’ús, sinó una zona de roca baixa, plana i llarga. Es coneguda com la zona de bufadors perquè les roques formen alguns túnels subterranis que van des del mar i acaben en un sol forat enmig de la llengua de roca; en dies de fort onatge, el mar s’endinsa pels túnels i surt amb força pels forats finals creant columnes d’aigua a l’estil de petit guèiser.

19.-

Santa Llúcia

La Platja de Santa Llúcia és una de les més grans del Perelló, amb 500 metres de llarg i uns 10 d’ample. De pedres fines queda resguardada per un petit turó de vegetació i pins, després del qual hi ha un passeig marítim que arriba fins a Cala la Buena, integrat al GR 92. Davant la platja hi ha una gran casa que fins fa poc ha estat abandonada que rep el nom de Mas de Capelo, i és per això, que els locals coneixen a Santa Llúcia també com platja Capelo.

20.-

Morro de Gos

La Platja Morro de Gos, és la continuació de la Santa Llúcia i, com aquesta, de les més grans del Perelló amb 300 metres de llarg i 10 d’ample. Tot i tractar-se de les més grans i conegudes, i formar part de la Urbanització Perelló-Mar, es tracta de platges gens massificades, familiars i tranquil·les.

S’hi troba un punt d’informació turística del Perelló, i a banda de la guingueta a la platja en temporada d’estiu, compta amb una terrassa-bar just al davant que obre tot l’any, i que a l’hivern ofereix una magnífica vista davant del mar.

21.-

Cala la Buena

Cala Buena, també coneguda com Platja de la Bona, és una petita cala semiurbana, d’uns 38 metres de llarg per 7 d’ample. Queda apartada de la urbanització Perelló-Mar rodejada de vegetació i el camí del GR 92, i és de pedra fina i poc concorreguda.

L’Ampolla

22.-

Platja Perales

La platja Perales fa de frontera entre els municipis de l’Ampolla i el Perelló, i és una cala petita de còdols als peus de la pineda que ocupa la terrassa del conegut restaurant “Perales”.

23.-

Platja de Cap Roig i Punta de Pinyana

La Platja de Cap Roig és una de les més emblemàtiques de l’Ampolla, per la seva grandària, qualitat de les aigües i accés fàcil a peu o amb cotxe. Ubicada a la Urbanització de Cap Roig, queda envoltada de roques i vegetació frondosa, oferint-li un aspecte verge i salvatge.

Es tracta d’una platja de turisme familiar a l’estiu i amb múltiples serveis, com guingueta i lloguer  de caiacs i patins, al llarg dels seus 190 metres de llarg i 40 d’ample.

Just passada la platja de Cap Roig, seguim el GR 92 en un tram molt dolç, vorejant la Punta de Pinyana i el Cap Roig, on hi ha l’hotel de Cap Roig Resort. Hi trobarem un mirador de fusta amb forma de barca, des d’on podem admirar les vistes a la Punta del Fargar del delta de l’Ebre, amb el seu far.

24.-

Cala Maria

La cala Maria és una platja verge rodejada de pinars i matolls, de dimensions reduïdes i sense serveis.

25.-

Platja Baconé

Platja Baconé és la primera ja pròxima al nucli urbà de l’Ampolla, i rodejada de les primeres cases dels afores del municipi. Es llarga i de pedres gruixudes, pel que no acostuma a tenir massa públic, més enllà de ser un accés comú al camí de ronda.

Imatges de Google Maps

26.-

Platja dels Capellans

La platja dels Capellans és a tocar del nucli urbà de l’Ampolla, però tot i això és d’aspecte verge, sense serveis i molt tranquil·la.

27.-

Platja de les Avellanes

La platja de les Avellanes es troba al nucli urbà de l’Ampolla, i l’envolta un passeig marítim amb diversos bars i restaurants. De 200 metres de llarg i 40 d’ample, acull múltiples activitats esportives, com torejos de voleibol i futbol platja, i tot i ser platja urbana, ha estat guardonada amb bandera blava per la seva qualitat, com tantes altres platges de les que hem a anat recorrent a la ruta del GR 92.

Imatge Google Maps

28.-

L’Ampolla

Les puntes del delta de l’Ebre, juntament amb la sorra i les ones del mar, van formar una gran badia en forma d’ampolla que dona nom al poble de l’Ampolla, petita població marinera que va anar creixent.

Amb vestigis de l’època ibèrica, i després romana, la història del poble ha estat estretament vinculat a la pesca i al trànsit marítim, així com antic hostal del camí entre Tarragona i València, i zona de banys per als habitants de Tortosa.

Si bé ja al 1937, el Diari Oficial de la Generalitat va publicar un decret en el qual disposava la segregació de la barriada de l’Ampolla del terme del Perelló, per tal de constituir-se en municipi independent, aquest va ser derogat amb la guerra civil, i no va ser fins al 1989 que efectivament es va erigir com a nou municipi.

Amb 3.446 és ara una població costanera turística, però lluny de massificacions. El seu port està format per 2 dics i 13 molls, i combina la dàrsena pesquera, amb 18 embarcacions, llotja, casetes de pesca i la confraria de pescadors, amb la nàutica-esportiva, amb 512 amarres, el club nàutic i nombrosos serveis.

< Torna a la pàgina principal de Turisme