Collida d’olives, El Burgar
Arriba l’època de la collida d’olives i la producció d’oli. Des de l’octubre i fins primers de desembre, l’activitat dels molins és frenètica i els he vist feinejar fins i tot en diumenge, quan no amb caixes i sacs a les portes i a la vorera que no hi cabien a dins l’establiment. Cotxes amb remolcs, camionetes i tot terreny que transporten la preuada fruita per ser premsada des dels camps fins al centre del poble.
Hi ha molts particulars amb camps d’oliveres al tros, que segueixen fent la recolecta manual, sacsejant les branques dels arbres per tal que caiguin les olives madures, o inclús estirant els troncs amb guants. Es situen planxes de tela de polietilè, o xarxes de tela de punt al voltant dels arbres perquè hi caiguin i facilitar la recolecta. Els pactes amb els molins poden passar per destinar la producció a la venda, guardar-ho per a consum privat, o combinació de les dues.


El Perelló és productor d’oli des de temps immemorial i la prova en són les oliveres centerànies que abunden als seus camps. Sembla que al 1879 hi havia hagut fins a 16 molins d’oli al Perelló, però actualment se’n coneixen 3 oberts a l’activitat comercial oberta al públic:
- Molí d’oli Cal Viudo. Avui en dia hi ha molt pocs molins tradicionals i aquest molí n’és un. Extreu l’oli de l’oliva com sempre s’havia fet, xafant-la amb uns rodets de pedra i premsant la pasta resultant en una premsa hidràulica. És l’única manera «natural» que existeix, i a Cal Viudo es treballa amb aquest mètode tradicional de primera premsada en fred que s’ha conservat al llarg dels anys passant de generació en generació.
- Molí d’Oli Rafeló. Elabora oli des del 1879, amb unes instal·lacions renovades però amb el mateix mètode de fa 100 anys. Les Olives es molen amb els rodets de granit, fent una pasta untosa que es deixa macerar el temps adequat per a que brolli l’oli per natural, i seguidament passar a la premsa on s’exprimeix l’oli de forma natural.
- Cooperativa Agrícola del Perelló. Constituida l’any 1957, l’any 1991 es va canviar el molí d’oli tradicional (de pedres i cofins) per un molí extractor continu amb capacitat per a moldre 24.000 kg d’olives al dia, que fou substituït, deu anys més tard per un altre capaç de moldre’n 120.000 kg diaris.
Les varietats d’oliva més abundants al Perelló són:
- L’Arbequina: Estesa a la província de Tarragona i Lleida i de les varietats amb major percentatge d’extracció d’oli. Petites i de tons que van des del verd, al groc o morat i marró quan són madures, se’n pot extreure oli verge extra molt apreciat, fruitat i aromàtic.
- Farga: També la trobem a la província de Tarragona, Castelló i Lleida, és d’origen molt antic doncs es creu que ja existia en època dels àrabs. Proporciona olis suaus afruitats, i equilibrats en dolçor, amargor i picantor, i és la tercera varietat sota el certificat de Denominació d’Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià i ocupa entre un 10 i un 20% de la superfície d’olivera.
- Sevillenca: Prové del sud de Tarragona, sobretot de Regués, El Perelló i Mas de Barberans, i té una maduració primerenca i uniforme que facilita la recol•lecció mecanitzada. Produeix un oli de qualitat molt bona, dolç i amb alguna nota d’amargor i picant. La varietat Sevillenca representa entre un 30-35% de la superfície d’olivera que abasta la D.O.P. Oli del Baix Ebre-Montsià.
- Morruda: Originària dels Reguers (Tortosa), el seu nom fa referència a la presència d’un mugró a la punta de l’oliva. És la varietat predominant amb Denominació d’Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià i que ocupa aproximadament el 50% de la superfície de l’olivera de les dues comarques. Presenta un oli de fruitat verd intens.


